Kiwi & Strawberi Cheese Tart

Saturday, May 30, 2009





Lagi tempahan cistat. Kali ni customer request perisa kiwi & strawberi.
Utk tempahan : zam-0174560032

CMC & ciskek

Monday, May 25, 2009





Tempahan birthday. Happy birthday all! Thanx utk org yg order...TQ...

Blueberi ciskek

Sunday, May 17, 2009


Tempahan besday kak long.

Blueberry cheesecake

Monday, May 11, 2009




Tempahan 5 biji blueberry cheesecake. Ordered by Motorolans

Blueberry Cheese Tart


Boleh order .... 0174560032 (zam)




Ordered by Motorolans

Kek Coklat dan butter

Sunday, May 3, 2009

Utk bawa ke kenduri di Bangi.
4 biji coklat kek
3 biji butter kek

lepas toping dan tabur coklat rice





Butter cake plain

Blueberi cheese cake

Sunday, April 19, 2009




Blueberi ciskek dr fp kak ana (http://elianas.fotopages.com). Buat setengah adunan je.
Kak Ana saya copy paste je ni...

Blueberry Cheesecake
sumber: kek keju menawan Catherine Lau

Kulit
mentega 110gm dicairkan
biskut digestive 200gm dihancurkan halus-halus
gula perang 2 sudu besar mumbong
kepingan badam 50 gm dipanggang

Inti
krim keju 500gm didadu
mentega 30gm
gula caster 120gm
kulit lemon diparut daripada 1 biji lemon
jus lemon diperah daripada 1 biji lemon
tepung jagung 30gm - diayak
whipping cream 300ml - Ana guna jenis UHT whipping cream
telur 4 biji, dipukul sedikit
inti beri biru 150gm

Hiasan atas
serbuk gelatin 1 sudu teh
air 30ml
inti beri biru 150gm


cara:

Kulit: cairkan mentega di dalam periuk di atas api kecil. Masukkan biskut, gula perang dan badam dan gaulkan. Tekan adunan ini ke dalam acuan loyang 9" hingga padat. Tutup acuan kek dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 min.

Inti: Pukul keju krim dan mentega sehingga tidak berbintil-bintil. Tambah gula,kulit dan jus lemon dan tepung jagung. Pukul sehingga sebati. Masukkan krim dan pukul sehingga adunan pekat. Tambah telur sedikit demi sedikit dan pukul adunan sehingga sebati.

2.Tuang separuh inti ini ke dalam kulit. Dengan berhati-hati, ratakan inti beri biru rata-rata di atas inti keju. tuang inti keju yg selebihnya ke atasnya.

3.Letak acuan ke dalam berisi air. Bakar selama 1 jam atau sehingga inti keras tetapi masih lembut di bahagian tengahnya. Tutup suis ketuhar dan biarkan kek di dalamnya selama 30 min.Keluarkan bekas air dari ketuhar. Biar kek betul-betul sejuk di dalam ketuhar dgn pintu direnggangkan sedikit.

4.Tutup acuan kek dan dinginkan di dalam peti sejuk selama 6 jam.

Hias Atas: Tabur gelatin di dalam air dan biarkan selama 5 min. Kacau di atas api kecil sehingga campuran menjadi jernih. Masukkan inti beri biru dan kacau. Keluarkan kek dari acuan dan bubuh campuran gelatin dan beri biru diatasnya.Sejukan didalam petis sejuk sebelum dihidang...